13/6/13

Arran Lleida denuncia les retallades de la Paeria a les entitats juvenils de la ciutat

L’Ajuntament de Lleida retalla en un 21% les subvencions a entitats juvenils de Lleida, i un 64% en quatre anys.

Les politiques de joventut representen un ridícul 0,29% del pressupost de la Paeria.

La convocatòria de subvencions a les entitats juvenils de la ciutat de Lleida que aquests dies continua oberta conté una dada força clara i representativa de les intencions del govern municipal: aquest any l’import global dels ajuts serà de 7.110 (8.460 incloent el conveni amb el Consell Local de la Joventut), un 21% menys dels diners destinats a entitats juvenils l’any passat. Però aquestes retallades no són noves i, sumades a les dels darrers anys, representen una retallada d’un 64% en el total de diners destinats a entitats de joves de Lleida en els darrers quatre anys. De fet, enguany les previsions de la Paeria eren suprimir totalment aquesta partida.

Aquestes ajudes directes a entitats representen, a més, un irrisori 2% del pressupost de la Regidoria de Joventut, quan l’any passat en representava un 3,36%, un percentatge que ja era prou ridícul i que demostra la deixadesa del govern municipal envers les entitats juvenils de la ciutat. Alhora, denunciem el retard en el pagament de les subvencions de l’any anterior, que aquest any no s’ha efectuat fins una setmana abans de la convocatòria de les subvencions d’enguany, perjudicant l'activitat associativa, generant incertesa a les entitats i evidenciant el greu problema de tresoreria que té la Paeria.

Però, a més de les seves entitats, són els joves de la ciutat en la seva globalitat els que són menystinguts per la Paeria: en els darrers 4 anys l'Ajuntament ha passat de destinar un 0,39% del pressupost total de l’Ajuntament a polítiques estrictament vinculades a joventut, a un 0,29%.

Les noves (i velles) retallades a l'associacionisme local i aquest ridicul 0,29% que representen les polítiques juvenils demostren el dubtós compromís que té el govern municipal a l’hora de potenciar el teixit associatiu juvenil de la ciutat i amb els joves i els seus projectes. Enlloc de promoure polítiques transformadores, la Paeria segueix ficant pals a les rodes als projectes del jovent de la ciutat, limitant-los econòmicament; una mostra evident del poc interès que té l’Ajuntament en la participació del jovent lleidatà en les entitats juvenils. En un context del 53% d'atur i d'extrema precarietat laboral i social de la majoria dels joves, reduïr-ne la inversió dedicada i menystenir l’associacionisme de la ciutat és un greu error que trasllada a nivell municipal la dictadura neoliberal de l'austeritat que s'acarnissa contra els drets socials. És ara quan toca estar al costat dels qui, des del voluntariat i la militància, generen participació, que genera teixit social, que genera més cohesió, que genera més igualtat i oportunitats per tots els joves de la ciutat.

Davant d’aquestes retallades, exigim a la Paeria que obri una nova convocatòria d’ajuts a projectes d’entitats juvenils en la qual s’augmenti l’import global d’aquests ajuts i que el procés de repartiment de les subvencions millori en transparència i participació. Proposem mesures d’aquest tipus que serveixin per recolzar les iniciatives juvenils malgrat que seguim convençuts que solament serem els i les joves, mitjançant l’autoorganització, els únics que serem capaços de fer front a les problemàtiques que ens afecten com a joves, desenvolupant la nostra capacitat crítica, generant espais de trobada propis des d’on abordar les inquietuds que tenim com a joves.

Ara més que mai, amb la situació política i econòmica amb la que ens trobem, el jovent hem de ser capaços de contraposar al seu atur, a la seva exclusió social, a les seves retallades, la nostra capacitat d’autoorganització i el nostre compromís amb la participació, desenvolupant teixit social, que fomenta cohesió, igualtat i oportunitats per a tots els i les joves de la ciutat. Perquè la construcció d’espais juvenils de participació crítica, també és una forma de lluita contra aquest sistema polític i econòmic que ens deixa sense futur.

No a les retallades de la Paeria contra el jovent!

Només lluitant tenim futur!






0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada