25/11/13

Arran Lleida denuncia la violència que exerceix la pressió estètica sobre les dones, en motiu del 25 de novembre

Aquest migdia un grup de joves han realitzat una acció simbòlica en diverses botigues d’empreses multinacionals de roba femenina per tal d’assenyalar-les com a responsables d’un tipus de violència ben comú: la pressió estètica.

L’acció s’ha realitzat en el marc del 25 de novembre, dia internacional contra la violència cap a les dones i les nenes.

Aquest migdia, un grup de joves han empegat en diversos establiments de multinacionals de roba femenina un adhesiu on s’hi podia llegir “Ets bonica tal com ets” per tal de denunciar la violència que aquest tipus d’empreses exerceixen mitjançant la imposició constant de l’estereotip de dona ideal i impossible, ajustada a uns tallatges molt concrets que generen frustració, obsessió i riscos de salut en les dones.

La pressió estètica que perpetuen les multinacionals de roba femenina és una de les fórmules més eficaces per mantenir l’opressió de gènere, ja que ens fa trontollar l’autoestima al llarg de tota la vida. Així doncs, les dones esdevenim un objecte més que pot ser susceptible d’intercanvi, una mercaderia més que ha de satisfer els estàndards de “qualitat” que s’associen a l’apetibilitat i la bellesa, uns estàndards adquirits per la posició de subordinació de la dona respecte l’home.

Aquest tipus de violència contra les dones que avui Arran Lleida ha denunciat és solament una de les diferents formes de violència a les que el patriarcat ens sotmet com a dones. Aquesta violència és present de forma permanent i es fa evident amb el gran nombre d'assassinats de dones per les seves parelles, en la divisió sexual del treball, els cànons de bellesa i els rols imposats o les repetides restriccions sobre el dret a decidir de les dones sobre els seus propis cossos.

Les joves ho tenim clar: a l’arrel de totes les violències que sofrim trobem el patriarcat i el capitalisme com a culpables. Hi trobem un sistema sexista que se sustenta sobre el treball domèstic, de cures i reproductiu no remunerat, que recau sobre les dones i que les relega a l’àmbit domèstic o a dobles i triples jornades laborals. Per això cal que les joves combatem, sense més dilacions, totes les cares violentes d’aquest sistema. Cal que trenquem amb el silenci, ens empoderem, teixim xarxes i trobem en la lluita feminista una eina de combat per superar-lo i construir una societat veritablement lliure.

Les joves trenquem el silenci!
Contra totes les violències del patriarcat, AUTODEFENSA FEMINISTA!



4 comentaris:

  1. Jo flipo... I contra els tios? No tenim pressió quan avui en dia si no vas al gimnàs les dones no et foten cas? I els anuncis de colònia masculina? Són tot tios bons, mai veureu un gordet... Ja està bé d'hipocresia...

    ResponElimina
  2. Tens raó, anònim. Tots sóm víctimes de la superficialitat social d'avui dia :(

    ResponElimina
  3. doncs organitzeu un grup de nois i us manifesteu com fem nosaltres xd

    ResponElimina
  4. ls homes pateixen pressió estètica com a conseqüència dels interessos econòmics neoliberals. La industria de la imatge ha trobat un nou mercat en el que invertir, de manera que les depilacions, cosmètics, la moda, etc. dirigeixen les seves consignes per primera vegada al col·lectiu d’homes, amb bons resultats.
    A les dones el patriarcat ens ha atorgat el rol d’encarnar la bellesa. D’aquesta manera, assimilem que sempre hem d’estar atractives i aquesta fita adquireix tanta importància, o més, que allò que som o fem. La dona és bellesa per plaure els altres.

    http://bruixesdavui.wordpress.com/2013/11/11/la-pressio-estetica-afecta-igual-a-homes-i-dones-es-mentida/

    ResponElimina